SĂNĂTATE

Insomnia

Gina Papuc

Insomnia reprezintă imposibilitatea de a adormi, de a menţine starea de somn sau de a se odihni în timpul nopţii şi include şi trezirea prea devreme faţă de o durată convenţională normală. Poate fi tranzitorie (câteva zile), pe termen scurt (nu mai mult de trei săptămâni), sau cronică (mai mult de trei săptămâni), şi este simptomul care însoţeşte alte probleme de ordin medical sau psihologic.

Cauze generale: - stres psiho-emoţional, programarea somnului, dereglări somatice, medicamente sau alimente ingerate, condiţiile de viaţă şi de lucru, etc.

Cauzele insomniilor temporale: răspuns la stres sau la schimbare, lucru în ture de noapte , alcoolul şi cafeaua, medicamentele, vremea nefavorabilă, călătoriile, probleme legate de serviciu, etc.

Cauzele insomniilor permanente: antecedentele patologice, tulburările emoţionale, variaţiile hormonilor feminini, afecţiuni ale picioarelor, sindromul somnului tardiv (persoanele care suferă de această boală adorm foarte târziu seara sau spre dimineaţă la primele ore, dar dorm normal) insomnia din copilărie, consumul abuziv de alimente înainte de somn, etc.          

Tratamentul insomniei: dacă insomnia este tranzitorie sau de scurtă durată se instituie în primul rând un program corect de somn: ora de culcare aproximativ în jurul orelor 21:00 – 22:00, în aşa fel încât somnul să fie aproximativ de 7 – 8 ore. Dacă aceste metode nu dau rezultate se va apela la sfatul unui medic pentru a recomanda, în funcţie de pacient, doze reduse de medicamente care induc (produc somn) pentru a preveni ciclul vicios al insomniei psihologice.

În prezent se consideră că doar schimbarea comportamentului, al stilului de viaţă sau / şi psihoterapia pot vindeca insomniile, şi că  doar utilizarea prelungită a pilulelor de somn poate avea ca rezultat doar dependenţa de acestea.

Dacă insomnia se însoţeşte de probleme psihiatrice (ex. anxietate sau depresie), tratamentul se va adresa acestor afecţiuni care sunt frecvent cauza insomniilor.