EXPERIENŢE

"Şi voi cine ziceţi că sunt…?"


Parafrazând întrebarea Mântuitorului pusă ucenicilor: "Şi voi cine ziceţi că Sunt?", aşez şi eu înaintea ta, iubite cititor, întrebarea: "Tu, ce crezi că este colportorul?" Despre ce zic vei afla din rândurile care urmează.

  • pagina_05_clip_image002
În afara lucrării din casă în casă în numele editurii noastre şi al Asociaţiei pentru sănătate, educaţie şi familie, la sfârşitul acestuia putem adăuga: campanii de sănătate cu cortul amplasate în toată ţara, seminarii de sănătate, educaţie şi familie în şcoli, licee, locuri de muncă, biserici neoprotestante (baptiste, penticostale) şi chiar catolice.

Prin prezentarea principiilor de sănătate sub aspect fizic, moral şi spiritual, oamenii pot pleca cu cărţi care să-i călăuzească mai departe.

Aşa soro, spune, nu ocoli, că ai dreptate! Spune de porc, cafea, alcool!, interveni un pastor penticostal la un seminar ţinut în biserica sa, cu auditoriu de vreo şase sute de persoane.

O doamnă care nu se hotăra asupra cărţii ce i se recomandase este convinsă de o alta de la rând care o  cumpărase deja şi văzuse că dă rezultate în privinţa bolii respective.

Anul acesta în Bucureşti s-au înscris circa şapte sute de persoane la cluburile de sănătate prin activitatea colportorilor. Participarea este gratuită şi astfel cei care n-au bani pentru cărţi pot primii astfel Evanghelia sănătăţii şi apoi pe Marele nostru medic.

După ce i s-a luat tensiunea, o femeie tânără exclamă: "Extraordinar, aţi avut dreptate! Am renunţat la cafea de o săptămână şi mi-a scăzut tensiunea!" Am venit să vă mărturisesc că datorită dumneavoastră şi a cărţilor. M-am lăsat de fumat. Mă simt liberă.

Mulţi sunt doborâţi de supărare şi ne cer direct: "Cărţi pentru suflet aveţi?" Şi aşa oamenii pleacă cu cărţile aducătoare de speranţă.

Mi-aţi vorbit atât de frumos, mi se mai spune, parcă plec mai sănătos de la dumneavoastră. Sunteţi psihologi? Cărţile acestei scriitoare E.G. White sunt foarte profunde şi de mare actualitate, mărturisea un domn care se afla la stand şi care cumpărase altădată cărţi spirituale.

"Domnule doctor, ce specialitate aveţi?" solicita personalul unei instituţii unui colportor în jur de 36 de ani botezat de curând şi eliberat destul de proaspăt din închisoare pentru furt repetat.

Într-un loc pustiu, la marginea Mării Negre, rockerii lâncezesc în faţa sticlelor cu băutură cu resemnarea gravată chiar la intrare pe o pancartă - "Dumnezeu este mort!" Şi aici s-a instalat pentru câteva zile un stand. O tânără tatuată aproape pe tot corpul stă ghemuită lângă un gard citind nemişcată aproape o oră din cartea "Viaţa lui Isus" de E. G. White.

Din 12 protopopi catolici adunaţi într-o şedinţă trei mărturisesc că ştiu că literatura este adventistă, ceea ce nu i-a împiedicat pe restul să cumpere după ce le-au fost prezentate cărţile Spiritului Profetic.
"Vă ştiu cine sunteţi, sunteţi adventişti care vă vindeţi cărţile minţind oamenii că faceţi campanii de sănătate." În urmă a tras o cascadă de înjurături, apoi a scuipat în obraz pe un colportor.

"Cine sunteţi voi mă adventiştii, rătăciţi oamenii şi minţiţi că aveţi aprobarea primăriei pentru circul ăsta. Mă duc eu la guvern."
"Ce legătură au cărţile voastre rătăcite cu sănătatea? De ce le amestecaţi? Nu sunteţi ortodocşi. O să-l aduc aici pe preotul de la biserică."
"Nu-ţi ajung banii ăia mulţi pe care-i câştigi tu cu bărbată-tu, de te-ai apucat să vinzi cărţi?", a fost întrebată o colportoare de către o soră de credinţă.

"Altceva mai bun n-ai găsit decât să pleci toată ziua şi să vinzi cărţi?", întreabă o mamă neadventistă pe fiul său proaspăt botezat.
"Ştiam că adventiştii sunt cu picioarele pe pământ, îşi construiesc case, muncesc în străinătate..."

Voi spuneţi câteva citate din cartea "Evanghelizare prin literatură" de E.G. White.
"Dumnezeu a rânduit lucrarea de colportaj ca mijloc de a prezenta înaintea oamenilor lumina conţinută în cărţile noastre ... dacă nu ar fi străduinţele colportorului, mulţi nu ar auzi niciodată avertizarea" (cap.2/pag.11).
"Biserica trebuie să acorde atenţie lucrării de colportaj. Acesta este un mod prin care ea poate să lumineze în lume" (cap.2/pag.12).
"Însemnătatea acestei lucrări este egală cu ceea de propovăduire. Este nevoie atât de persoana predicatorului, cât şi de solul fără glas pentru aducerea la îndeplinire a marii lucrări care ne stă în faţă". (R.H./1 apr. 1880).

  • pagina_05_clip_image004

Iubite cititor, poate lucrarea la care te-a chemat Domnul ca să salvezi suflete este alta decât colportajul.

Nu uita, rar o persoană este convertită la adevăr doar printr-un singur tip de lucrare. Predicarea, publicaţiile, binefacerea, rugăciunea ca şi o viaţă trăită conform adevărului se pot împleti armonios pentru succes. De aceea, ca într-o armată bine organizată cum cere conducătorul să ne ajutăm unii pe alţii ţinându-ne departe de invidie, înălţare, exclusivism.

          Amin!