ÎNCEPUTUL UNUI CONTUR

Beatrice Boieriu

  "Copilul, pentru a-si dezvolta complet si armonios personalitatea, are nevoie de iubire si intelegere..." - Declaratia Adunarii Generale a Natiunilor Unite din noiembrie 1959 asupra drepturilor copilului.

Dezvoltarea completa si armonioasa a personalitatii copilului este deosebit de importanta atat pentru perioada vietii omului adult si viata sa viitoare pe Noul Pamant, cat si pentru societatea de acum. Aceasta este conditionata de prezenta iubirii si a intelegerii.

Locul ideal al dezvoltarii personalitatii copilului este familia. Dumnezeu a hotarat ca aceasta sa fie institutia de baza a educatiei. Parintii sunt principalii responsabili pentru sufletul copilului lor.

Care este adevaratul sens al iubirii parintilor fata de copil? Acest sentiment, care este considerat instinctual, deriva din caracterul lui Dumnezeu. Nu este un sentiment oarecare. El poate fi "tradus" prin respect, ascultare, disciplina, iertare, ..., care constituie, de fapt, manifestari ale dragostei parintesti. Puse in practica fata de copil, acestea vor constitui lectiile care iti vor calauzi viata.

Inteleptul Solomon scrie: "Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze si, cand va imbatrani, nu se va abate de la ea."- Proverbe 22,6. Desi ultima parte a versetului are o forma negativa, exprimarea, in ansamblul ei, este pozitiva. Pentru ca parintii sa-l poata invata pe copil ce cale sa urmeze, ei insisi trebuie sa mearga pe ea. Ei trebuie sa se predea cu totul lui Dumnezeu.

Adevarata educatie a copilului inseamna o buna pregatire fizica si o dezvoltare mintala si spirituala. De la cea mai frageda varsta, copilul trebuie educat, urmarindu-se aceste aspecte, obiectivul fiind crearea unui caracter avand ca model pe Domnul Isus Hristos.

In acest context, iubirea este atat motivatia educatiei, cat si principala metoda. Din iubire si cu iubire pentru copil, parintii ii asigura conditii normale pentru o dezvoltare fizica - joc in aer liber, plimbari si alte activitati in natura specifice varstei. Tot din iubire si cu iubire ii cultiva sufletul, alegand acele activitati care ii innobileaza gandul si care ii orienteaza cuvantul si fapta spre puritate. Din acelasi motiv si cu aceeasi metoda, parintii se ingrijesc de pregatirea spirituala a copilului, atat timp cat sunt convinsi ca "frica de Domnul este inceputul intelepciunii." - Psamii 111,10. In acest sens, primul manual folosit de parinti este Biblia. Copilul are o imaginatie foarte bogata si este extrem de dornic sa afle noi si noi lucruri. Daca "foamea" lui de cunoastere este satisfacuta cu hrana dumnezeiasca din Sfanta Scriptura, va fi un inceput al unui contur dupa voia lui Dumnezeu. Copilul va fi astfel ajutat sa-si organizeze viata conform cerintelor si sfaturilor Cuvantului si sa inteleaga clar conditiile intrarii in Cetatea lui Dumnezeu.

"Parinti, invatatura pe care o dati copiilor vostri trebuie sa fie simpla si asigurati-va ca este in mod clar inteleasa. Lectiile pe care voi insiva le invatati din cuvant trebuie sa le prezentati mintilor lor tinere atat de clar, incat ei sa le poata intelege. Prin lectii simple, extrase din Cuvantul lui Dumnezeu si din propria experienta a copiilor, ii puteti invata cum sa-si conformeze vietile celui mai inalt standard. Chiar din copilarie si tinerete se poate invata a trai atent, serios, spre un bogat seceris al binelui." - Ellen G. White - Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi, Editura Viata si Sanatate, Bucuresti, 1997, pag 90