JALOANELE FERICIRII

Doina Carstea

Nu te astepti sa intri intr-o competitie fara antrenament sau pregatire si sa castigi.

De-a lungul istoriei guvernul si conducatorii au dat legi despre cum trebuie sa traim si sa ne comportam unii cu altii. Din dosarele istoriei aflam ca fiecare din aceste legi au fost incalcate. Se pare ca istoria se repeta...

Articolul 25 din Constitutia Romaniei intitulat "Viata intima, familiala si privat" alin. (2): "Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatea altora, ordinea publica sau BUNELE MORAVURI."

Sexualitatea, casatoria si copiii tind sa fie realitati distincte, fragmentate fara legatura intre ele. Aceste schimbari in plan obiectiv au fost precedate de schimbari in planul valorilor si atitudinilor grupate sub genericul "revolutia personala". Paralel, climatul social a devenit mai permisiv la diversitatea modelelor culturale si a comportamentelor etnice.

Relatiile sexuale inainte de casatorie nu mai constituie un tabu ci o realitate generalizata. Fiecare societate isi creeaza propria sa etica, pe care apoi o considera normativa, insa in cazul societatii contemporane trebuie sa admitem ca exista un pluralism haotic, caracterizat de dezintegrarea valorilor de referinta, de declinul moral al culturii, de un spirit hedonist bazat pe ateism.

Teribila criza de valori a acestei civilizatii a tehnicii, in care omul este redus la un angrenaj de productie si consum, sclav al sexualitatii, coruptiei si golului spiritual. Intrucat familia traditionala este in ruina, noile generatii sunt handicapate din punct de vedere emotional, moral si psihologic.

Dupa cum afirma terapeutul in chestiuni sexuale Shirley Zussman: "A face parte dintr-o piata de carne este un lucru inspaimantator in contextul respectului de sine."

"Terenul de joaca" sexual a devenit o jungla in care misuna tot felul de infectii exotice periculoase si adesea incurabile.

Imoralitatea sexuala da nastere la suspiciune, dezamagiri, necazuri, stres, goliciune si la multe alte sentimente devastatoare. Potrivit sondajelor 50 % dintre barbati au pus ruperea relatiei pe seama implicarii sexuale si 26 % dintre femei au facut aceeasi afirmatie.

Cei care nu fac raul au tendinta de a se obisnui cu mersul lucrurilor. Ei ajung, putin cate putin, sa tolereze practici foarte vrednice de mustrare, in jurul lor si pana in sfera lor familiala, fiind expusi pericolului de a deveni complici (coabitari).

Nu suntem la adapost de pericol, trebuie sa veghem asupra ochilor nostri, sa refuzam anumite imagini, sa evitam anumite lucruri, sa luam ca Daniel hotararea "de a nu ne intina". Unele vieti crestine sunt "in pana" aflate intr-o situatie dificila prin practica straveche si uitata a nudismului sau prin visari imorale. Noi am fost rascumparati cu un mare pret. Sa glorificam deci pe Dumnezeu in corpul si spiritul nostru, care Ii apartin (I Corinteni 6,20) Intr-un alt cuvant: "Tot ceea ce este pur sa fie obiectul gandurilor voastre." Filipeni 4,8.

Tinerii - si cei mai putin tineri - autentici nu se vor lasa adormiti de "ambianta vremii" sau de "spiritul lumii". Ei vor rezista patrunsi de gandul lui Dumnezeu.

Relatiile sexuale au fost planificate pentru casatorie, cadru in care se realizeaza cele trei aspecte (unitate, comunicare, procreere); rolul si locul lor fiind bine definit si de catre Biblie in Geneza 2,18-25, unde este relatata crearea Evei, partenera lui Adam. Sa nu uitam ca trupurile noastre sunt temple ale lui Dumnezeu si este de datoria noastra sa-L onoram cu ele (I Corinteni 6,18-20).

"Fructul interzis are gust dulce, dar consecinte amare". Decizia de a intretine relatii sexuale premaritale este contra perspectivei lui Dumnezeu.

Crestinul si crestina consecventa stiu ca seducerea nu are ce cauta printre madularele Corpului lui Hristos. Cu riscul de a fi de rasul celor care ii inconjoara, ei respecta logodna si virginitatea ambelor sexe.

Frumusetea, reciprocitatea, exclusivitatea si durabilitatea scoase in evidenta de Cantarea Cantarilor, marcheaza si cuplurile Dumnezeu - Israel si Hristos - Biserica aici pe pamant, ca si in Ierusalimul ceresc. Sexualitatea umana constituie deci intruparea iubirii divine totale, exclusive, fidele si creatoare. Concretizata intr-un singur corp ea are un caracter sacru. De aceea se inversuneaza atat de mult dusmanul ca sa-i pateze imaginea si sa-i saboteze realizarea.

Mijloacele de difuzare in masa difuzeaza, prin toate procedeele de care dispun, anomaliile, devierile, dramele, perversiunile societatii, lasand sa se creada ca stricaciunea generala a moravurilor este inevitabila.

Este o inselatorie marsava.

Exista o sexualitate sanatoasa, armonioasa si binecuvantata, care porneste de la un grad inalt de perfectiune si contributie la dezvoltare. Dumnezeu o acorda celor care Il cauta, Il iubesc si-L asculta.

Crestinii autentici eliberati de jugul pacatului, scapati de greutatea trecutului lor, de tabu-urile si complexele lor inerente, au acces la ea.

Tinerii in mod deosebit trebuie s-o cunoasca. Cuplurile fericite n-au istorie... sau, mai curand dragostea lor se confunda cu cea a lui Hristos si a bisericii.

In el, prin ea, ei poseda totul deplin.

"Bucura-te tinere in tineretea ta, fii cu inima vesela cat esti tanar, umbla pe caile alese de inima ta si placute ochilor tai, dar sa stii ca pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecata."(Eclesiastul 11,3)