Îvaţă pe copil...
Daniela Dorcea
"Învata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze si când va îmbâtrâni nu se va abate de la ea." (Proverbe 22,6)
Cu câta bucurie primeste o familie vestea ca numarul membrilor ei se va mari cu unu! Apoi, cu câta grija viitorii parinti se îngrijesc pentru ca pruncul sa se dezvolte sanatos! Cu câta emotie asteapta ei aparitia pe lume a copilului lor, dorindu-si nu neaparat sa fie baiat sau fata, ci sa fîe sanatos, iar mama sa-1 poata creste bine! Dar... exista un dar care poate umbri aceste sentimente ale persoanelor care le experimenteaza.
Timpul trece ... Cât de mult au meditat parintii la felul în care îsi vor educa odorul? Cât de mult s-au rugat si pentru acest lucru? Cât de multa întelepciune au cerut de la Dumnezeu? "învata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze ..." învata-1 cum sa capete caracterul lui Isus, aceasta este educatia. învata-1 cum sa-si organizeze viata conform Cuvântului lui Dumnezeu. învata-1 sa se roage, sa se încreada în Dumnezeu, sa învete si sa respecte poruncile Lui, caci în Deuteronom 6, 7 sta scris: "Sa le întiparesti în mintea copiilor tai si sa le vorbesti de ele când vei fi acasa, când vei pleca în calatorie, când te vei culca si când te vei scula." învata-1 ascultarea de parinti, pentru ca numai astfel va învata ascultarea de Dumnezeu. Dupa caderea în pacat, egoismul a cuprins sufletul omului, dar parintii trebuie sa-si educe copilul în spiritul slujirii fata de Dumnezeu si fata de aproapele sau. Legea slujirii este opusa legilor nescrise ale societâtii noastre, dominata de concurenta, dorinta egoista de a fi deasupra tuturor, care genereaza indiferenta si ură.
Familia este prima scoala a copilului. Aici se pun bazele educatiei copilului. Dumnezeu va da întelepciune suficienta pentru educatia copilului acelor parinti care, în umilinta, vor cere acest lucru, fiind convinsi ca singuri nu pot asigura mântuirea lui. Astfel, ei vor fi "învatati" cum sa "învete" pe copil "calea pe care trebuie sa o urmeze". Vor sti ca fara rugaciune fierbinte, efort staruitor, îndelunga rabdare nu vor izbuti sa faca lucrarea de educare. Studiul caracterului lui Dumnezeu trebuie sa ocupe centrul vietii lor.
Lucrarea de educare a copilului trebuie sa înceapa în primul an de viata al acestuia. Nu trebuie sa se astepte doi sau trei ani, considerându-se ca numai atunci copilul poate întelege. Parintii sa fie uniti, hotarâti în învatarea principiilor crestinesti si perseverenti în educatia copilului lor.
Metodele de educatie sunt diverse si adaptabile în functie de vârsta si capacitatea de întelegere a copilului. în vechime, cântarea, rugaciunea si studiul din Scripturi erau principalele metode. Aceasta pentru ca primele învataturi pe care copiii le primeau erau despre cele ceresti. Educatia pe care a primit-o copilul Isus de la mama Sa este cel mai bun exemplu.
Mesaj pentru un parinte:
Cele mai eficiente modalitati de a educa sunt acelea care se potrivesc copilului tau; Fa efortun sustinute ca sa-i cunosti înclinatiile, nevoile, dorintele. la-ti timp sa discuti cu el, sa simta ca-i acorzi timp, încredere si ca-1 asculti. învata-1 iubirea lui Dumnezeu manifestata m natura. Alege-ti cu grija cuvintele, folosind remarci scurte care stâmesc interes. Aprecierile si încurajarile sa predomine în defavoarea dpjanei. Stimuleazâ-i gândirea, folosind în acest scop aspecte din natura care pot fi suportul învataturilor despre viatâ. Citeste-i din Sfânta Scriptura pasajele pe care le poate întelege. Povestirile ei încurajeaza si întaresc sufletul copilului. Educa-1 pentru cultivarea roadelor Duhului Sfânt, între care autocontrolul ocupa un loc de frunte înca din frageda copilarie.
Si mai presus de toate, învata-l, nu-l instrui! Adica fii un exemplu de vietuire crestina! Pentru ca atunci când copilul va deveni adult, sa nu se abata de la calea pe care a învatat-o de la tine!