FACTORUL "D"

Doina Carstea

Zilele contin tunete, raze de soare, grindina, vant si ploaie. Nuantele sunt spectrul curcubeului, avand predominante nuante de rosu, purpuriu, galben si gri.

Doar o melodie linistitoare se aude... totul devine un roman pamantesc, un mister obscur, o mare piesa pe pamant.

"Factorul D" este factorul Dar. Nu putem sa dam ceea ce nu avem. Dumnezeu nu ne asteapta sa dam ceea ce nu ne-a dat El mai intai.

 

Ca femei crestine noi trebuie sa dam oamenilor nu dupa cum asteapta ei, ci dupa cum ne-a daruit noua, Domnul. "Trebuie sa credem nu pentru ca vedem sau simtim ca Dumnezeu ne asculta. Trebuie sa ne incredem in fagaduintele Lui. Cand venim la El in credinta, fiecare cerere patrunde in inima lui Dumnezeu. Cand am cerut binecuvantarile Lui, trebuie sa credem in acelasi timp ca le primim si sa-I multumim ca le-am primit. Apoi sa ne vedem de indatoririle noastre, siguri, fiindca binecuvantarea se va da atunci cand vom avea mai mare nevoie. Cand vom invata sa facem lucrul acesta, vom sti ca rugaciunile nostre au fost ascultate. Dumnezeu face pentru noi nespus de mult si dupa lucrarea puterii tariei Lui."

Invatam greu lectia factorului Dar.

Cand m-am intors din Spania, mi s-a cerut sa dirijez corul. Desi am refuzat cinstea de a dirija, m-au convins ca macar sa cant. Prima repetitie a fost dezastruoasa. Loveam un teritoriu nefericit, undeva intre alto si sopran, dirijorul si-a aruncat bratele in aer... Muzica s-a oprit, uitandu-se spre mine si... cu un ton politicos, dirijorul a zis: "Cei care nu pot duce o melodie n-ar trebui sa fie in cor." La urmatoarea repetitie nu m-am dus spre usurarea tuturor.

Muzica nu este un talent pe care-l posed. Orice incercare de a da ceea ce nu am, duce la frustrare. Sa predau si sa scriu sunt talentele pe care le posed iar cand incerc sa dau din ceea ce am, imi place experienta.

Operand dupa "Factorul Dar" mi-am schimbat viata. Nu mai sunt speriata de asteptarile altora. Important este nu ceea ce gandesc ceilalti, ci ceea ce gandeste Dumnezeu. Stiu ca El nu vrea sa dau altora ceea ce El nu mi-a dat deja. Renasterea este ascensiunea spirituala a unei fiinte catre un inalt Absolut. Este esential sa descoperim lucrurile marunte... nu e ceva minor...

Poate ca nu am darul cantatului dar am o ureche ascultatoare si aceasta pot sa dau. Nu pot intocmi o hartie de bilant contabil... nu pot face; dar pot sa dau altceva... bucurie, zambet si le voi da.

Dintre toate lucrurile pe care ni le pregateste Dumnezeu ca sa ne asigure fericirea de-a lungul intregii vieti, cu mult, cel mai important este dobandirea prieteniei. Fericirea este viata activa.

In toti oamenii au fost saditi germenii stiintei si virtutii; o fire blanda si pasnica facuta pentru afectiune reciproca, gata a-si gasi placerea in a face bine altora si a-i iubi...

Darurile Esterei...

A fost o femeie atat de frumoasa incat a castigat un concurs de frumusete si a ajuns la curtea Imparatului. Dar Estera mai avea ceva in afara de frumusete. Avea un caracter puternic, iubire pentru Domnul si poporul ei. Atunci cand a descoperit complotul lui Haman de a-i nimici pe iudei, era gata sa-si puna darurile in slujba. Ea a inteles ca tocmai din pricina darurilor ei Dumnezeu o adusese in Imparatie, in special pentru o vreme ca aceasta.

Este posibil ca si eu, femeie crestina sa fii venit in Imparatie pentru aceasta ora din istoria pamantului? Ce daruri, vise, prieteni am? Ce nu se va realiza in "coltul meu" pe Pamant daca nu pun si eu umarul?

De ce mi-a daruit Dumnezeu aceste talente? Ce vrea El sa fac cu ele pentru construirea Imparatiei Sale?

Estera a folosit toate darurile pe care le avea in posesie: frumusete, ospitalitate si o intelegere ce-i motiva pe oameni. S-a facut atragatoare si a mers inaintea Imparatului invitandu-l pe el si pe sfatuitorul lui la banchet. In cele din urma, si-a dezvaluit propria identitate si intriga lui Haman. In impartasirea darurilor ei si-a riscat toata siguranta si viitorul. Ce voi face cu ocaziile si darurile ce mi-au fost oferite?... Dar tu?...

Ruga-mi este...

Doamne ajuta-ma sa devin ceea ce lumea asteapta sa vada

O femeie care este ceea ce i-ai daruit Tu sa fie.

O femeie imbogatita de o viziune nobila, de ceea ce poate deveni dupa planul Tau;

O femeie a destinului, cu o misiune sfanta,

O femeie gata sa spuna: "Prin Harul lui Dumnezeu pot!"

O femeie iubitoare, cu pace si rabdare, dezvaluindu-Ti Caracterul, Puterea si Harul;

O femeie spirituala care pune deoparte timp zilnic pentru a-si umple cupa, a sti voia Ta, a-ti cauta Fata...

O femeie a curajului, netematoare sa riste esecul pentru a obtine succesul;

O femeie gata sa se intinda peste limitele ei si in aceasta straduinta sa-si gaseasca adevarata fericire.

O femeie hotarata sa infrunte orice test;

O femeie cu un scop care nu va renunta

O femeie care indrazneste sa atinga, sa reuseasca tot ce e mai bun.

O femeie a excelentei! O femeie care invinge!

O Doamne fa din mine o astfel de femeie!

O femeie care este tot ce i-ai daruit Tu sa fie!

Daca ne folosim orice experienta casa ne sporim cunostintele pentru a le folosi spre binele omenirii, aceasta va poduce o schimbare in noi si in lumea noastra. Conceptia de sine reprezinta experienta de a fi capabil sa faci fata schimbarilor fundamentale ale vietii si de a deveni vrednic de fericire.

In 1776 Thomas Jefferson redacta un document care reprezenta Declaratia de Independenta a Coloniilor Britanice: "... consideram ca aceste adevaruri sunt evidente, toti oamenii se nasc egali fiind haraziti de Creator cu anumite drepturi inalienabile, printre acestea se numara dreptul la viata, libertate, fericire ...".

Nicolae Iorga spunea: "La sfarsitul fiecarei zile socoteste nu ceea ce au facut altii fata de tine ci ceea ce ai facut tu pentru altii."

Asadar oferiti un zambet cald, deschis, deplin... Valoarea lui va fi mai mare decat a oricarui cadou sofisticat. Fericirea nu este de vanzare indiferent de averea pe care o detinem. Deci nu este o problema a patrimoniului ci a inimii. Dumnezeu ne daruieste fericire. - Romani 8,32. Ar trebui sa fim fericiti pentru ca s-a platit un PRET.

Zilele sfarsesc cu apusul, iar noaptea instelata cu rasaritul. Fii bun pentru ca orice om pe care-l intalnesti duce o batalie grea...

"Lumina Soarelui Neprihanirii sa straluceasca in viata ta prin fapte de sfintenie si cuvinte ale adevarului."

Straduieste-te sa fii folositor oamenilor ca firea ta sa infrumuseteze lumea, sa ai o fire buna si asemeni trandafirului, parfumul tau sa se raspandeasca peste intreaga lume.