EDUCAŢIE

Autoritate si disciplina (partea a II-a)

Daniela Dorcea

  • p3

Disciplina salvatoare, mântuitoare are câteva trasaturi dupa care se poate recunoaste. Aceste caracteristici pot fi considerate chiar atitudini si actiuni manifestate de parinti în educarea copilului lor.

 

1. Disciplina dezvolta principiile de autodisciplina si de autocontrol care ajuta la maturizarea mintii.

2.Respecta individualitatea si demnitatea copilului; ea face distinctia între greseala si atitudine gresita.

3. Descopera atitudinea crestina.

4. Reflecta o întelegere profunda a regulii de aur - IERTAREA - De aceea, parintii trebuie sa fie constienti ca, la rându-le, au nevoie de iertare.

5. Pentru aplicarea disciplinei este nevoie de întocmirea unui regulament, care trebuie sa includa reguli atât pentru parinti, cât si pentru copil.

6. Normele de comportament trebuie cunoscute, întelese si aplicate cu o perseverenta rezonabila. Pedepsele ce se vor aplica trebuie sa tina cont de individualitatea copilului

7. Disciplina se aplica rational, în scopul de a preveni eventualele actiuni sau atitudini nepotrivite.

8. Disciplina urmareste dezvoltarea caracterului pentru atingerea desavârsirii Domnului Isus Hristos.

"Parintii care Îl iubesc cu adevarat pe Dumnezeu vor dovedi aceasta printr-o dragoste fata de copiii lor, care nu va fi indulgenta, ci va lucra în mod întelept pentru binele lor. Ei îsi vor pute totata energia si toata iscusinta în lucrarea de salvare a copiilor lor. În loc sa-i trateze ca pe niste bibelouri, ei îi vor considera rascumpararea lui Hristos si-i vor învata ca trebuie sa devina copiii lui Dumnzeu. În loc sa le îngaduie sa-si permita iesiri rele si dorinte egoiste, ei îi vor învata lectii de auto-stapânire. Iar copiii vor fi mai fericiti, mult mai fericiti, sub corecta disciplina decât lasati sa faca asa cum le disteaza impulsurile nestapânite. Cele mai veritabile dragalasenii ale copilului constau în modestie si ascultare, în atentia urechilor la cuvintele de îndrumare, în dorinta mânilor si a picioarelor de a lucra si umbla în calea ceruta." (Ellen White - "Sfaturi pentru parinti, educatori si elevi")