Tineri despre tineri

Beatrice Boeriu

B.B.: Spune-mi, te rog, cum este sa fii tanar si inca un tanar crestin?

 

A.: Pot spune ca este frumos... Frumos pentru ca tineretea este perioada aceea caracterizata de energie, activitate, plina de tinte, proiecte, idealuri si multe, multe dorinte... Iar pentru un tanar crestin, tineretea reprezinta perioada in care poate sluji cel mai eficient Domnului.

 

B.B.: Cum vezi tu situatia tinerilor crestini astazi, in ceea ce priveste spiritualitatea?

 

A.: Este un subiect dureros care ma urmareste si nu-mi da pace... As evita s-o spun, insa este o realitate: spiritualitatea se diminueaza incet, incet... lasand loc egoismului, etalarii, ambitiilor si pasiunilor trecatoare si prefigurand viitorul...

 

B.B.: Care ar fi cauza acestei stari?

 

A.: Asa general vorbind, putem spune: "Da...Asta e! A trecut mult timp de la primul pacat si lucrurile evolueaza... Ispitele sunt din ce in ce mai ademenitoare si mai variate, firea omului din ce in ce mai slaba, pacatele din ce in ce mai dese si mai negre..."

Insa consider ca foarte mult conteaza valorile si interesele personale... Actiunile omului sunt urmarile gandurilor si sentimentelor sale...

Sunt diferiti factori: influenta - anturajul, ritmul societatii, moda, democratia, educatia, intr-un cuvant "civilizatia"...

 

B.B.: Cunosti tineri de care Dumnezeu se foloseste si astazi?

A.: Da, cunosc! "Putini, dar buni!" Si cred ca ar mai fi si altii, dar care datorita anturajului in care traiesc nu au curajul sa fie diferiti, deosebiti... Candva aceasta stare m-a caracterizat si pe mine! Si as vrea sa incurajez pe toti aceia al caror suflet vibreaza pentru Dumnezeu...Acesti tineri sunt deosebit de valorosi in ochii luiDumnezeu! I-as sfatui sa dea la o parte rusinea si dorinta de a sta linistiti conformandu-se ideilor prietenilor lor! Cu siguranta ca Dumnezeu le va da izbanda...

 

B.B.: Cat de utile vezi tu ca sunt toate aceste intalniri, festivaluri, concerte pentru tineri?

 

A.: Majoritatea sunt bine gandite si pentru sufletele sincere vor avea ecou, insa e important ca tanarul sa-si pregateasca sufletul sa primeasca mesajul ceresc si sa lase pe un plan secund intalnirea cu ceilalti, aflarea de noutati si barfa sau cautarea vreunui partener... e dureros numarul celor care populeaza holurile, cand in sala se desfasoara diferite programe.

 

B.B.: Crezi ca o astfel de intalnire de tineret poate fi un obstacol in dorinta vreunui tanar crestin de a avea o viata dupa voia lui Dumnezeu?

 

A.: Din pacate, da... de multe ori muzica ori tipul de prezentare al lucrurilor in genul unui spectacol - care bineinteles incurajeaza la aplauze - vor incuraja un spirit, cred eu, mult prea lumesc, prin care aspectele cele mai importante ale prezentarilor se vor pierde, iar in sufletul tinerilor nu ramane decat pentru putin timp "un sentiment placut" determinat de faptul ca muzica le-a "uns" inimile, si ca, colectiile vestimentare ale celor ce-au vorbit, le-au dat noi idei pentru "imbunatatirea propriei garderobe".

 

B.B.: Iti multumesc pentru toate aceste idei pretioase si sper si eu alaturi de tine, ca acei tineri, in care domneste dorinta de a face ceva pentru Domnul, sa gaseasca curajul si zelul sa porneasca la drum!

 

Intervievatul a dorit sa-si pastreze anonimatul.