INTERVIU 

Intervievat: Dumitru Popa

Intervievator: Beatrice Boeriu 

B.B.: In ziua de azi, politica isi spune din ce in ce mai apasat cuvantul, influentand tot mai mult evenimentele si cursul istoriei. Ce are de spus Biserica Adventista cu privire la implicarea membrilor ei in politica?

D.P.: Biserica adventista sustine neimplicarea membrilor sai in politica, subliniaza insa implinirea chemarii si menirii ei pe acest pamant.

B.B.: Unii considera ca un crestin implicat in politica, de exemplu intr-un partid, poate influenta decizii spre binele urmasilor lui Hristos, dovedind astfel eficacitate in pozitia pe care o ocupa. Dumneavoastra ce credeti?

D.P.: In politica nu faci ceea ce vrei tu, ci ceea ce vor altii. Cu catva timp in urma am avut ocazia la o intalnire de rugaciune, sa-l cunosc pe secretarul Casei Albe, frate adventist, care a afirmat: "politica nu este de noi". Relatarile lui mi-au intarit convingerea ca politica nu face casa buna cu ceea ce trebuie sa fim noi. Cunosc cazul unei persoane devotate lui Dumnezeu, care s-a implicat intr-un partid, insa nu a rezistat mult timp acolo din cauza faptului ca i se impunea sa-si dea votul in anumite situatii, impotriva vointei sale.

B.B.: Dar ce parere aveti despre oamenii devotati ai lui Dumnezeu cum ar fi fost Iosif, Daniel si altii, prin care El si-a adus la indeplinire planurile?

D.P.: Trebuie tinut cont de perioadele istorice ale acestor evenimente. Iosif si Daniel nu erau politicieni, ci erau slujbasi, forma de guvernamant fiind in vremea aceea monarhia.

B.B.: Este perioada electorala.Oameni fiind, crestini sau necrestini, cu totii ne dorim o viata mai buna, un trai mai usor, un viitor promitator. Mass-Media ne asalteaza cu promisiunile candidatilor. Cetatenii se pregatesc de vot. Dar noi - cetatenii adventisti - ce vom face?

D.P.: Ca cetateni, trebuie sa ne indeplinim datoria atata timp cat nu vine in contradictie cu legea lui Dumnezeu. Nu exista restrictii, insa situatia trebuie foarte bine analizata; ceea ce implica sa cunosti persoana pe care intentioneaza sa o votezi, lucru greu posibil tinand cont ca suntem simpli cetateni si ca se pot ascunde multe in spatele unui zambet sau unei promisiuni atractive.

Ellen White accentueaza problema libertatii religioase de care inca ne mai bucuram si pe care trebuie sa o cautam in imprejurari de genul acesta.

Stim ca majoritatea candidatilor sunt tributari Bisericii Ortodoxe si ne asteptam la impunerea unei Bisericii Nationale, ceea ce va fi inca un semn al zilelor finale.