O FEMEIE IDEALA

Intervievat: Beatrice Lospa

Intervievator: Beatrice Boeriu

•  In urma numeroaselor sondaje de opinie, adresandu-se intrebarea : "Cine este persoana care te-a influentat cel mai mult in viata ta?", 90 % dintre cazuri, raspunsul a fost O FEMEIE!... Cum s-ar explica o astfel de constatare realista?

 

 

R: Sunt multe constatari cu privire la rolul femeii iar una dintre ele spune ca în spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie puternica. Desigur putem sa ne întrebam daca aceasta afirmatie este mit sau realitate; putem sa ne îndoim de valabilitatea ei, si putem sa nu fim de acord cu ea, chiar daca în istorie exista exemple suficiente care sa îi demonstreze valabilitatea. Este dreptul nostru de a crede sau nu. Înainte însa de a ne decide este suficient sa ne gândim la oamenii care ne-au influentat pe noi. Ati observat? Când spunem "acasa" ne gândim în primul rând la mama, desi si tatal este acolo. De ce? Pentru ca, desi amândoi ne iubesc, mama parca este înzestrata de Dumnezeu sa exprime, sa traduca cel mai bine acest sentiment. Apoi sunt multele gesturi cu care o asociezi. Sunt sandwich-urile pe care ti le strecoara cu grija în ghiozdan, noptile albe pe care ti le daruieste fara rezerve când esti bolnav, lacrimile si grijile, când esti pe punctul sa alegi gresit, si rugaciunile care te însotesc în toate zilele vietii tale.

Dupa ce enumeri toate aceste calitati si sufletul ti se umple de întreaga ei fiinta, te mai poti întreba de ce persoana care te-a influentat cel mai mult este o femeie?

 

•  Ce influenta credeti ca are presa si mass-media asupra imaginii femeii in societate?

 

R: S-au facut diverse studii si s-au scris brosuri si chiar carti pe aceasta tema. Concluzia a fost unanima si anume ca femeia este umbra barbatului, care în plus se duce si la serviciu, se zbate sa rezolve ceva probleme si presteaza placere. Se pare ca sunt multe materiale despre femei care au o conotatie din start negativa, punând-o în situatii umilitoare, marginalizând-o, blamând-o pentru aceleasi fapte, mult mai dur, decât pe partenerul ei de viata.În aceste conditii, cei care se ocupa de aceste subiecte, au ajuns la concluzia ca mass-media determina destul de clar aria preocuparii femeii. Un studiu chiar a stabilit ca o femeie lucreaza acasa 17 specialitati: spala, gateste, naste, educa copiii, este docila si lista continua cu lucruri care acum 100 de ani nu ar fi stârnit nici un comentariu. De ce? Raspunsul este simplu. Singurul manual din care erau extrase valorile de familie era Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, care regla pozitia femeii în societate si acasa. Astazi, si sotul si sotia vor sa mearga la serviciu, sa aiba amândoi acest drept. Problema este ca atunci când se întorc acasa, atât gospodaria cât si educatia copiilor, le creaza dificultati si încep sa negocieze. Cum nici unul nu vrea sa lase de la el si nici mass-media nu-i încurajeaza sa o faca, ajung sa se desparta. Si toate acestea pentru ca nu se mai doreste familia în care valorile iudeo-crestine sa fie promovate.

 

•  "Domnul Dumnezeu a zis: <nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac UN AJUTOR POTRIVIT pentru el>" Geneza 2,18. Ce presupune atribuirea entitatii de "ajutor potrivit?"

 

R: Cred ca aceasta întrebare poate aduce un raspuns realist în masura în care întelegem ca "ajutorul potrivit" însemna la început acoperirea unei nevoi specifice: nevoia de relatie. Însa trebuie sa întelegem de asemenea, ca Adam nu era nici obosit si nici nu avea nevoie de un tovaras de viata pentru ca sa împarta multele responsabilitati care îi reveneau. El era perfect si apartinea unei lumi perfecte: lumea lui Dumnezeu. În acest context, Adam probabil ca nu a constientizat si nici nu a exprimat în cuvinte ca si-ar dori un ajutor potrivit. Cel care a spus si a înfaptuit lucrul acesta a fost Dumnezeu si tot El ne-a lasat explicatia pe paginile Scripturilor: "Nu e bine ca omul sa fie singur". Desi astazi ne bucuram în mod natural de beneficiile acestei constatari, multi oameni abuzeaza si îsi exploateaza partenerul de viata. Un ajutor cu adevarat potrivit nu înseamna sa fii preocupat de ce si cât îti ofera celalalt, ci sa fii preocupat de cât poti tu sa dai, astfel încât partenerul tau de viata sa fie fericit.

 

•  Este ceva vreme de cand femeile au decis sa-si revendice drepturile prin manifestari feministe! Controversele continua insa si se pare ca extremele sunt cele mai asaltate ca principii de viata... Ce ar trebui sa faca o femeie crestina? Sa se supuna? Sa se lupte pentru demonstrarea suprematiei?...

R: Se stie ca la baza ideologiei feministe sta conceptia conform careia societatea este organizata într-un sistem patriarhal în care barbatii sunt favorizati în detrimentul femeilor. Ca teorie sociala si miscare politica, feminismul critica inegalitatea de sanse între sexe. Ce ar trebui sa faca o femeie crestina în fata unor astfel de concepte? În primul rând cred ca nu ar trebui sa-si consume energia în a deveni o militanta activa a miscarii feministe. Singura noastra datorie este sa-L reprezentam cum se cuvine pe Hristos, iar acest lucru trebuie sa înceapa în familie.

 

•  Ce semnificatie are cuvantul "SUPUNERE" in binecunoscutele versete 21-24 din Efeseni capitolul 5, in contextul idealului divin pentru o casnicie armonioasa si o completare reciproca?

 

R: Daca din capitolul 5 al Epistolei lui Pavel catre Efeseni ar fi lipsit versetul 21, cred ca am fi avut dificultati destul de mari în a întelege pasajul de care amintiti. Însa apostolul este în primul rând un om al lui Dumnezeu si el stie valoarea echilibrului. De aceea, înainte de a spune femeilor "sa fie supuse barbatilor în toate lucrurile", el se asigura în versetul 21 ca atât femeile cât si barbatii vor întelege spiritul acestui tip de relatie. Supunerea în viziunea lui Pavel, nu însemna nici dominare si nici delasare, ci când spunea "supuneti-va unii altora", dorea sa scoata în evidenta reciprocitatea în relatie. Idealul divin pentru o casnicie armonioasa, spune el, poate fi atins doar într-un singur mod: "supuneti-va unii altora în frica lui Hristos". Fara Hristos si fara conceptul de reciprocitate, supunerea poate sa capete forme umilitoare si periculoase. Din nefericire, crestinismul ne ofera astazi suficiente exemple gresite de întelegere.

 

•  Preoverbe 31,10-31 prezinta virtutiile femeii ideale... Intrebarea versetului 10: "Cine poate gasi o femeie cinstita?" tradeaza oare numarul mic de astfel de femei, detinatoare ale virtutiilor ce urmeaza a fi descrise? De ce aceasta situatie? Se poate totusi ajunge la posedarea unora astfel de calitati? Cum?

R: Este o întrebare interesanta dar deloc comoda pentru ca într-o societate în care se încearca pe toate caile incitarea simturilor, atât femeile cinstite cât si barbati cinstiti, sunt din ce în ce mai greu de gasit. Este adevarat însa ca nu as merge pâna acolo încât sa învinuiesc doar societatea si mijloacele ei specifice prin care a reusit sa devasteze vietile a milioane de cupluri. Principalii vinovati suntem noi, oamenii, pentru ca ne asumam permisivitati, despre care Dumnezeu ne-a spus ca sunt pacatoase. Când mintim sau suntem egoisti si infideli sa nu asteptam fericire sau pace launtrica. De aceste doua simtaminte se pot bucura, spune pasajul biblic, doar "femeile care se tem de Domnul". Temerea de Domnul este începutul tuturor lucrurilor iar calitatile enumerate în dreptul femeilor cinstite, cum ar fi bunatatea, îndemânarea, sacrificiul sau puterea, pot sa ne apartina daca, în primul rând, ni le dorim si, în al doilea rând, daca le cerem de la Dumnezeu.

 

•  Care ar fi cateva aspecte prioritare ce merita atentia unei crestine ce isi doreste sa fie o fiica ideala, o tanara ideala, o sotie ideala, o mama ideala... O FEMEIE IDEALA...?

 

R: O femeie crestina trebuie sa aiba o singura prioritate: relatia ei cu Dumnezeu. Daca îsi va lua timp suficient sa stea dimineata în compania lui Dumnezeu, pe parcursul zilei sa se gândeasca si sa faca totul ca pentru El, seara va constata ca a înaintat si s-a apropiat mai mult de ideal. Nu cunosc o alta solutie. Ca fiica, sotie si mama, am citit de-a lungul vietii multe carti. Am pus multe întrebari. Uneori m-am agitat peste masura si am obosit. Dar acum stiu ca doar un singur lucru este important si de ajuns: sa fii cu Dumnezeu în orice minut al zilei. Facând acest lucru Dumnezeu ne fagaduieste cea mai de dorit rasplata, viata vesnica pe care apoi ne-o explica: "Si viata vesnica este aceasta: sa te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu." (Ioan 17,3)