INTERVIU

VOIA TA ... ÎN VIATA MEA

Intervievat: Nelu Burcea

Intervievator: Boieriu Beatrice

"Vreau sa stiu care este alegerea cea mai buna în deciziile pe care trebuie sa le iau! Vreau sa aflu care este planul lui Dumnezeu cu viata mea! Vreau sa cunosc ... viitorul!"

 

B.B: Ce ar însemna pentru noi, muritorii, posibilitatea descoperirii viitorului? Si de ce Dumnezeu nu a îngaduit aceasta?

 

N.B: Ar fi tentant sa cunoastem viitorul. Daca nu am putea schimba acest viitor, nu ne ajunge tristetea pentru trecut si prezent? Daca am putea schimba viitorul, nu cumva l-am transforma într-un vis egoist? Daca am sti sfârsitul de la început , cu siguranta am alege aceeasi cale pe care Dumnezeu ne-a condus.

B.B: Nu e o dificultate sa întelegem voia lui Dumnezeu când aceasta se potriveste înclinatiilor noastre, ci atunci când realizam ca voia Sa ne va conduce pe un drum diferit de alegerea noastra.

Care ar trebui sa fie relatia dintre "voia Sa" si ... "voia mea"? Ar trebui oare sa nu avem nici o vointa proprie?

 

N.B: Dumnezeu a creat omul cu capacitatea de a alege. Totusi, deciziile noastre trebuie sa se împleteasca cu vointa lui Dumnezeu. Este, însa, întelept ca înainte de a face o alegere, sa te documentezi în domeniul respectiv. În momentul în care doresti sa începi o relatie de prietenie si apoi sa te orientezi spre o casatorie, înainte de a alege trebuie sa cunosti persoana respectiva. Cine este mai potrivit pentru tine?

 

B.B: Pot fi SIMTAMINTELE o calauza sigura în descoperirea voii lui Dumnezeu? Ne putem gândi ca ... Duhul Sfânt este cel care ne inspira?

 

N.B: Dumnezeu se foloseste atât de ratiune, cât si de sentimente. Deseori, rationamentele si sentimentele pot fi gresite. Ceea ce da valoare ratiunii si sentimentelor noastre este legatura noastra profunda cu Dumnezeu.

B.B:În ce masura ne este de folos Biblia, Cuvântul Sau? Poate Dumnezeu sa dea un sfat printr-un text întâmplator?

 

 

 

N.B: Este interesanta aceasta joaca cu textele biblice. Cred însa ca o buna cunoastere a Bibliei ne ajuta sa ne fixam principiile lui Dumnezeu în viata noastra si aceasta ar putea fi nu numai traita, ci si planificata dupa aceste principii.

 

B.B: Calauzirea oferita de Dumnezeu în trecut constituie o parte a experientei cunoasterii lui Isus ... Însa, în prezent, cum trebuie sa privim împrejurarile providentiale în dorinta noastra de a afla voia Sa?

 

N.B: Experientele din trecut influenteaza în mod pozitiv sau negativ prezentul. Ucenicii L-au cunoscut pe Isus în 3 ani si jumatate. Dupa moartea Lui, acesti ani puteau fi considerati "un trecut"; însa, acel trecut a constituit baza experientei lor pentru prezent si viitor.

B.B: Se raspunde adesea framântarilor noastre, astfel: "Roaga-te! Multa rugaciune! Mai multa rugaciune!"

Care este rolul rugaciunii în toata aceasta dilema?

 

N.B: Cred ca rugaciunea ar trebui sa devina o discutie cu Dumnezeu, plina de respect, dar si de prietenie, si nu doar un monolog. Sa tindem spre acea rugaciune care sa fie mai mult decât orice o relatie, în care noi sa-L cunoastem, iar aceasta relatie sa ne maturizeze.

 

B.B:Crestinii se-ntreaba: "Cum pot cunoaste voia lui Dumnezeu pentru mine?" De ce însa ne este atât de greu sa-I distingem vocea?

 

N.B: Trebuie sa ne concentram mai mult asupra imitarii experientei cu Isus Hristos, sa ne întrebam ce ar face El daca ar fi în locul nostru, iar raspunsul sa ni-l dam cunoscând experienta Lui de pe pamânt.

 

"Daca Îl vom cauta si vom veni la El, vom primi mai mult decât vointa Sa pentru viata noastra ... vom ajunge sa-L cunoastem personal, sa pasim mâna-n mâna si sa primim viata vesnica!"