Momente din viata Domnului Isus Hristos

Andreea Dragoi

"Timp de peste o mie de ani, poporul iudeu asteptase venirea Mantuitorului. Din acest eveniment ei isi legasera sperantele lor cele mai stralucite. In cantec si profetie, in slujba templului si rugaciunea de acasa, ei asezasera numele Lui. Si cu toate acestea, la venirea Sa, ei nu L-au cunoscut.

Iubitul Cerului era pentru ei "ca un lastar care iese dintr-un pamant uscat. N-avea nici frumusete, nici stralucire" si n-au vazut in El frumusetea pentru care sa-L doreasca. "A venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit." Isaia 53,2; Ioan 1,11.

 

"Cu toate acestea, Dumnezeu alesese pe Israel. El ii chemase ca sa pastreze intre oameni cunoasterea legii Sale si a simbolurilor si profetiilor ce tinteau spre Mantuitorul. El a dorit ca ei sa devina izvoare de mantuire pentru lume."

El a dorit ca ei "sa descopere oamenilor pe Dumnezeu."

"Dar israelitii si-au pus nadejdea intr-o marire lumeasca. De la intrarea lor in tara Canaan, ei s-au departat de poruncile lui Dumnezeu si au umblat pe caile paganilor. In zadar le-a trimis Dumnezeu avertizari prin profetii Sai. In zadar au suferit pedeapsa asupririi pagane. Orice reforma era urmata de o si mai teribila apostazie."

In marea Sa iubire, Dumnezeu a cautat sa-i intoarca la El prin alte mijloace la care nu ar fi dorit niciodata sa recurga decat ca o ultima solutie.

"Ei au fost dusi ca robi in Babilon si imprastiati prin tarile paganilor. In suferinte, multi si-au reinnoit credinciosia fata de legamantul Sau. Atunci cand ei isi agatau harpele in salcii si plangeau pentru templul cel sfant care era pustiit, lumina adevarului se revarsa prin ei si cunostinta de Dumnezeu se raspandea printre natiuni."

Poporul iudeu a fost salvat de la idolatrie "dar la foarte multi dintre ei, ascultarea nu era pornita din dragoste". "Motivul era egoismul". "Ei aduceau o slujire de forma lui Dumnezeu, ca mijloc de a ajunge la maretie nationala". Astfel Il rasplateau ei pe Dumnezeul lor care ii iubea atat de mult.

 

"Dupa intoarcerea din Babilon s-a acordat mare atentie invatamantului. Pretutindeni in tara s-au cladit sinagogi, unde legea era explicata de preoti si carturari. In timpul captivitatii multi primisera idei si obiceiuri paganesti si acestea erau introduse in serviciul lor divin. In multe lucruri ei s-au conformat cu practicile idolatrilor."

Slujbele ceremoniale au primit un alt sens, desi ele "fusesera instituite de Insusi Domnul Hristos". "In fiecare parte era un simbol al Sau, si acest serviciu fusese plin de vitalitate si frumusete spirituala". "Ei s-au increzut in sacrificii si practici ceremoniale, in loc sa se increada in Acela spre care ele aratau. Pentru iudei, aceste ceremonii aveau o mai mare importanta decat faptul ca "inimile lor erau pline de ingamfare si ipocrizie". Ei au ingreunat sarcinile, iar cei "care incercau sa tina invataturile rabinice se chinuiau sub o grea povara."

Astfel "Satana lucra sa-i descurajeze pe oameni" si "sa diminueze intelegerea lor despre caracterul lui Dumnezeu". "El spera sa dovedeasca afirmatiile sale pe care le-a facut atunci cand s-a revoltat in ceruri - cum ca cererile lui Dumnezeu erau nedrepte si ca nu puteau fi ascultate. Chiar Israel, zicea el, nu respecta Legea".

"Cu toate acestea, "iudeii doreau venirea lui Mesia:, dar nu in modul in care El avea sa vina". "Ei asteptau pe Mesia sa vina ca un cuceritor, sa sfarme puterea asupritorului, sa inalte pe Israel in pozitia de autoritate universala. In felul acesta se pregatea calea ca ei sa lepede pe Mantuitorul."

Poporul era dominat de romani si "se macina in lupte launtrice". Natiunea ajunsese intr-o stare atat de critica incat ei asteptau cu ardoare pe Mesia. Acestia "tanjeau dupa venirea Aceluia care avea sa infranga pe vrajmasii lor si sa refaca imparatia lui Israel".

Din Cuvantul lui Dumnezeu, ei au inteles doar ce le-a convenit. Au fost orbiti de ingamfare si nu au vazut adevaratul scop al venirii Mantuitorului. Ei doreau sa scape de jugul roman si nu de povara pacatului.

 

capitolul "Poporul Ales" - Hristos Lumina Lumii